In deze blogs deelt Jim zijn kennis en ervaring mbt de triatlon.
Je gaat deelnemen aan een triatlon.....en nu?
De wisselzone.
In de vorige blog had ik het over de checks van je materiaal door een van de officials voordat je de wisselzone in mag.
Je fiets en helm zijn goed bevonden en je mag doorlopen de wisselzone in. Daar zoek je de plaats van je fiets. Vaak plakt er een sticker met je startnummer op de stang waar je je fiets kunt ophangen. Als dat niet het geval is mag je zelf een open plek uitzoeken.
Visualiseer hoe je gaat wisselen en leg je fiets- en loopspullen in een voor jou goede volgorde en plaats neer. Hou ook rekening met het feit dat je na het zwemmen en het fietsen ook weer wat spullen in de wisselzone achter laat. Daar moet je ook een plek voor inruimen.
Advies: hang je fiets op aan de punt van je zadel met het stuur naar buiten gericht. Het stuur kan je dan gebruiken om je helm en startnummer band op te leggen die je dan zo kunt pakken. En als je weg wilt hoef je niet achteruit met je fiets maar kan je direct naar voren weglopen met je fiets.
In de wisselzone mag je niet fietsen maar loop je met je fiets aan de hand naar de uitgang van de wisselzone na het zwemmen en weer terug naar je plaats wanneer je terugkomt van het fietsonderdeel. Ergens bij de uit- en ingang staat een streep vanwaar je de fiets op mag en af moet.
Neem de tijd om alles in orde te maken en loop door de wisselzone heen om je te oriënteren op de ingang, uitgang, looprichting en plaats van je spullen. Ga bij de ingangen (vanaf het zwemmen en vanaf het fietsen) van de wisselzone staan en kijken hoe je het snelst naar je plek kunt lopen. Ga ook bij je spullen staan en kijk hoe je het snelst naar de uitgangen (voor het fietsen en voor het hardlopen) kunt lopen.
Het komt vaak voor dat er mensen aan het dolen zijn in de wisselzone omdat ze niet meer weten waar de fiets en andere spullen staan of waar de uitgangen zijn.
Je kunt dus veel tijd winnen maar ook verliezen in de wisselzone.
Als je dan nog tijd hebt voor de start loop dan ook even door het finish gebied zodat je weet hoe je moet lopen als er rondes gelopen moet worden en hoe je richting de finish moet lopen.
Zwemmen
Het eerste onderdeel van de triatlon is het zwemmen.
Helaas leren we bij het zwemmen op jonge leeftijd in Nederland traditioneel als eerste en alleen de schoolslag, tenzij je op een zwemvereniging hebt gezeten.
Dit is veelal de reden waarom we op latere leeftijd alsnog de borstcrawl willen aanleren als we aan triatlon evenementen willen deelnemen.
Naast dat het (iets) meer snelheid oplevert is de borstcrawl ook een efficiëntere slag als je kijkt naar het verdere verloop van een triatlon wedstrijd. De benen kunnen bij de borstcrawl enigszins gespaard worden voor het fiets- en looponderdeel.
Dus, ook al zwem je niet (veel) harder dan bij de schoolslag is het toch aan te raden om borstcrawl te zwemmen.
De reden dat je als je begint met borstcrawl trainingen, niet (veel) sneller zwemt dan bij de schoolslag komt heel vaak door een minder goede techniek.
Zwemmen is sowieso een sport wat heel lastig is aan te leren. De mens is geen waterwezen, we kunnen niet ademen onder water en om voort te bewegen willen we ons graag ergens op afzetten en in water is dat zeer lastig. Een goede balans houden in het water is dan ook van groot belang.
Ook de eigenschappen van water zijn niet in ons voordeel want het is zo’n 800 keer dikker dan lucht waardoor het veel weerstand genereerd die ook nog eens snel toeneemt naarmate we harder gaan zwemmen. Bovendien beweegt het water om je armen en benen heen als we aan het zwemmen zijn wat stuwingsverlies veroorzaakt.
Als jij je nu houdt aan een aantal basistechnieken kan je het water ‘te slim’ af zijn, de weerstand zo laag mogelijk houden en je stuwingskracht zo effectief mogelijk maken.
Borstcrawl is in ieder geval een slag die je uitvoert op de zijkanten van je lichaam waarbij je moet letten op:
· Je ademhaling
· Een horizontale ligging
· De glijfase op zowel je linker als je rechter zij
Daarnaast zijn er nog vele technische aspecten waar je rekening mee kunt houden zoals de beenslag, de herstelfase, de insteek, de doorhaal, etc.
Omdat je zelf niet kunt zien hoe je techniek er uitziet en niet weet hoe je die zou kunnen verbeteren adviseer ik je om minimaal 1 keer per week o.l.v. een zwemtrainer gericht op techniek te trainen.
Zoals gezegd start je met het zwemonderdeel.
Een organisatie kan de race starten op meerdere manieren. De meest voorkomende zijn:
· In een zwembad, in het water en in een baan;
· In open water met een wave start;
· In open water met een massa start in het water;
· In open water met een massa start op het land rennend het water in;
· In open water met een massa start op het land naast elkaar het water in duikend vanaf de kant.
In een zwembad met banen lig je vaak met meerdere mensen in een baan. Het is raadzaam om vanwege de verschillen in zwemsnelheid met elkaar de volgorde van vertrek af te spreken. Zo voorkom je dat er al snel mensen willen inhalen. Dit kan in een drukke en smalle baan er erg hectisch aan toe gaan. Blijf in ieder geval altijd zoveel mogelijk rechts in de baan zwemmen.
Een wave start in open water is de meest rustige en veilige manier om een triatlon race te starten. Een kleine groep van 5 à 10 personen mag met tussenposen tegelijkertijd vertrekken, zo voorkom je de hectiek.
Het heeft wel als nadelen dat de startprocedure langer duurt en racen op ranking wat ongrijpbaar wordt omdat niet iedereen dezelfde starttijd heeft.
De massa starts zijn de meest hectische starts waarbij nog wel eens (on)bewust klappen en trappen worden uitgedeeld en de kans bestaat dat je wordt overzwommen.
De massa start waarbij iedereen vanaf de kant naast elkaar het water in duikt is een start die bijna alleen wordt gedaan bij professionals en zal ik verder niet bespreken.
De andere massa starts zijn met elkaar te vergelijken. Of je nu al in het water ligt of vanaf de kant hardlopend het water in gaat, zorg er altijd voor dat je wat ruimte om je heen hebt en wees erop voorbereidt dat het erg druk kan gaan worden. Schat voor zover mogelijk jouw snelheid in t.o.v. de anderen en ga op de kant staan of in het water liggen op een plek met de snellere voor je en de minder snelle achter je. Zo voorkom je dat je wordt overzwommen en/of dat je zelf klem komt te zitten achter mensen die langzamer zwemmen dan jij.
Kijk voordat je het water in gaat waar je naar toe moet zwemmen en waar eventueel boeien liggen. Dit kan mede je tactiek bepalen bij de start of je links, rechts dan wel in het midden van het veld gaat starten.
Tip: Zwem altijd met een wetsuit aan zolang de watertemperatuur dat toelaat. Een wetsuit beschermt je niet alleen tegen het koude water en geeft je extra drijfvermogen. Het beschermt je ook tegen klappen en schoppen, vooral van mensen met scherpe nagels.
Eenmaal aan het zwemmen is het zaak dat je richting houdt en weet waar je ligt in het veld.
Zoek voordat je het water in gaat richtpunten in de verte in de richting waarin je moet zwemmen. Als je deze goed voor je blijft houden door bijvoorbeeld om een aantal slagen te kijken, weet je ook dat je de goede richting op zwemt.
Om te weten waar je ligt t.o.v. de anderen in het veld is het aan te raden om aan 2 kanten te leren ademen bij het borstcrawlen zodat je zicht hebt op het veld om je heen.
Door bewust op een bepaalde manier om je heen te kijken tijdens het borscrawlen kan je een goede slag en tempo behouden. Ook voor het ronden van boeien zonder in een soort wasmachine te belanden en het veranderen van richting om uit de drukte te komen zijn oefeningen beschikbaar en kan je tijdens trainingen toepassen.
Tip: Ga een paar keer in open water trainen. Zwemmen in open water is totaal anders dan in een zwembad. Het is donker water waardoor je (bijna) niets ziet onder water dus ook geen streep om richting te houden, je ligt erg laag t.o.v. je omgeving en oriënteren wordt daardoor erg lastig.
Hopelijk kom je naar tevredenheid en met een snelle tijd uit het water.
Op naar je fiets!
Over de keus van wedstrijdkleding, de wissel naar het fietsen en het fietsonderdeel volgende keer meer.
😊Pas op! Meedoen aan een triatlon wedstrijd is zeer verslavend 😊
©2023 Jim's Gym P&TC. All rights reserved.
Amstellandlaan 106, 1382 CH Weesp
06 30056555
info@jimsgym.nl